Cătina, beneficii și proprietăți
Cătina este foarte bogată în vitamina C, având aproximativ de zece ori mai multă decât citricele. Fructele de cătină sunt foarte valoroase din punct de vedere nutrițional. Acestea mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide – beta caroten – în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi, microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime. Cătina are un puternic efect antioxidant datorită conținutului ridicat de vitamina C, este un bun emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator și cicatrizant.
Fructele de cătină au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind un puternic aliat al sistemului imunitar. Deși are un conținut ridicat de vitamina C, despre care se crede că crește pofta de mâncare, cătina poate fi folosită în curele de slăbire deoarece nutriționiștii susțin că inhibă pofta de mâncare și în acelaşi timp vitaminizează organismul.
Tinctura obţinută din mugurii de cătină este un excelent remediu împotriva procesului de îmbătrânire. Aceştia au, se pare, şi efect afrodisiac. De asemenea, întrețin sănătatea sistemului digestiv, întrucât acizii Omega-7 din cătină ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv, ceea ce ajută la prevenirea apariției ulcerului gastric. În plus, ameliorează durerile.
Cătina, beneficii pentru imunitate
Cătina este bogată în vitamine și minerale, dar și în antioxidanți benefici pentru sănătatea organismului. Aceștia protejează organismul împotrivă radicalilor liberi și întăresc sistemul imunitar. De asemenea, tocmai pentru că este un puternic aliat al sistemului imunitar, cătina ajută la ameliorarea simptomelor răcelii și grăbește refacerea organismului.
Printre multele beneficii aduse de cătină se numără și menținerea sănătății inimii. Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition susține că un consum regulat de cătină poate ajuta la prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.